dinsdag 11 augustus 2009

RECENSIE: Britney playbackt op routine

De Circus-tournee van Britney Spears slaat Nederland over, maar gisteren was de geplaagde popprinses wel even heel dichtbij. In het Sportpaleis in Antwerpen zette ze een groot visueel spektakel neer en deed daarbij ook nog alsof ze zong.

Het herstel van de gevallen popprinses Britney Spears gaat gestaag de goede kant op. Haar Circus-tournee is alweer een paar maanden onderweg, verkoopt vrijwel overal uit en verloopt grotendeels zonder gekke incidenten. Ook de enige show in de Benelux, gisteravond in het goedgevulde Antwerpse Sportpaleis, gaat netjes volgens plan. Al heeft het met een concert allemaal weinig te maken.

Net als vijf jaar geleden in Ahoy zingt Britney vrijwel geen noot live, en de muzikanten die onder de drie ringvormige podia zijn geschoven hoeven ook weinig te doen. Wel is de Circus-tour een ongekend visueel spektakel, met een dozijn uitstekende dansers, acrobatiek en andere spectaculaire circustrucs en stukjes video tussendoor. Het begint al als roddelnicht Perez Hilton, verkleed als een bizarre koningin, vanaf het scherm de introductie verzorgt en vervolgens van zijn skippybal af wordt geschoten door Britney met een kruisboog. Die daalt daarna zelf vanaf het plafond in een gouden kooi naar het midden van de zaal, zweep in de hand als iets dat het midden houdt tussen dompteur en dominatrix.

Het zal het eerste moeten voorstellen, want het circus is één van de belangrijkste thema's van de avond. Zo laat Britney zich ook door een goochelaar doormidden zagen terwijl ze onverstoorbaar Ooh Ooh Baby playbackt en doet vervolgens een geinige verdwijntruc. Minder passend in het thema, maar niet minder vermakelijk, zijn de verkleedpartijtjes naar een militaire outfit voor het geremixte Boys en het geile politieuniform voor sluitstuk Womanizer.

Leuk om naar te kijken, al komt de show door het gebrek aan 'echte' muziek zelden echt tot leven. Vooral het stralende middelpunt zelf laat het een beetje afweten. Britney maakt nauwelijks contact met het publiek - ook moeilijk met een niet werkende microfoon - en werkt zich routineus van de ene naar de andere podiumstunt. Die zien er stuk voor stuk oogstrelend uit, dat wel, zodat de Circus-tour nog het meest lijkt op een vlotte serie videoclips met publiek erbij. Veel meer mogen we van de geplaagde Britney kennelijk nog niet verwachten.

Gepubliceerd in Spits op 10 juli 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten