woensdag 10 juni 2009

INTERVIEW: Rigby, gedeelde liefde voor pop met ballen

De Nederlandse formatie Rigby steekt op debuut Everything must go zijn voorliefde voor klassieke Britse pop niet onder stoelen of banken. Met het in eigen beheer gemaakte album ziet het vijftal een droom in vervulling gaan. „Bij elke stap raken we door het dolle heen.”

De bandnaam is een verwijzing naar Beatles-nummer Eleanor Rigby en op debuutalbum Everything must go komen verwijzingen naar Oasis Champagne Supernova en (alweer) The Beatles girl with kaleidoscope eyes voorbij. Het is duidelijk uit welke muzikale hoek de wind waait bij Rigby, vijf Nederlandse twintigers die een gedeelde voorliefde hebben voor melodieuze Britse muziek. „We houden allemaal van die perfecte popliedjes, het klassieke songschrijven waarin in je in twee, drie minuten de essentie van je verhaal moet zien te vangen”, aldus zanger Christon Kloosterboer. „Maar we doen het wel met ballen, lekker met allebei de gitaarversterkers vol open. Als we daardoor ergens tussen indierock en hitparadepop blijven hangen, dan is dat maar zo. Wij doen wat we zelf leuk vinden”

De zanger benadrukt dat laatste niet voor niets, want het is wel eens anders geweest. Televisiekijkers herinneren zich hem wellicht van zijn negende plek in Idols 2006, waar hij opviel met zijn vertolking van Oasis’ Wonderwall. Vervolgens kreeg Kloosterboer onderdak in de Engels/Nederlandse jongens- en meidengroep XYP, een initiatief van onder meer Take Thats Gary Barlow. Ondanks hitsucces met Body to Body verliet hij na een jaar gedesillusioneerd het project.

„De bedoeling was dat we muziek gingen maken in de stijl van Beach Boys en The Mamas and the Papas. Toen er aan het eind Body to Body en andere crap uit de studio kwam, schrok ik me een hoedje”, vertelt Kloosterboer. „We mochten wel met de grootste namen van Engeland samenwerken. Opnemen in de studio van Peter Gabriel, masterclass van Paul McCartney, daar was ik wel een beetje door overbluft. Maar vervolgens stond ik ergens in een discotheek met een bandje mee te zingen. Prima als je dat gaaf vindt, maar mijn muzikantenhart bloedde. Ik heb netjes mijn contract afgemaakt, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, weet je dat je écht je eigen droom moet najagen.”

Dat werd dus Rigby, een band waarvan ook de andere vier leden eerst hun sporen verdiend hebben bij andere muzikale projecten. Zo speelde gitarist Bart Janssen in de liveband van Boris en Postman en deed drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen mee bij Yes-R en R.O.O.O.M. Everything must go is hun eerste eigen product, in eigen beheer gemaakt en van het eigen spaargeld betaald. „Dat is best eng, want je kunt je nergens meer achter verschuilen. En als dit het straks niet wordt, wat dan? Tegelijk maakt het alles zoveel spannender als er niemand meer boven je staat die alles regelt. De eerste keer op de playlist bij de radio, je eigen singletje kunnen kopen bij de Free Record Shop, een goeie recensie van jezelf lezen. Bij XYP boeide dat me totaal niet, nu raken we bij elk stapje door het dolle heen.”

Aan dat soort stapjes was de afgelopen maanden geen gebrek bij Rigby. Singles Pass you by en Parade werden hits, de band werd tot 3FM Serious Talent gebombardeerd en mocht het voorprogramma van Kaiser Chiefs in de HMH verzorgen. In de rest van de zomer volgen nog optredens bij onder meer de festivals Indian Summer en Beatstad. „Het zijn allemaal momenten waar je weer wat van leert. Zo’n show als die van Kaiser Chiefs, daarbij zie je dat zij echt het hele podium gebruiken om die 5000 man te vermaken. En je merkt dat het handig is om gewoon twee microfoons neer te zet'ten als je wisselt van gitaar naar piano, omdat het er nogal lullig uitziet als je er mee moet gaan slepen. Dat kan in een kroegje nog wel, niet meer in zo’n grote zaal. Het zijn kleine dingen die goed zijn om te weten. Want nu de plaat er eenmaal is, is het plan om vooral heel veel te gaan spelen. Dat is de droom van Rigby; samen in een tourbusje stappen en dan niet meer thuiskomen.”

Gepubliceerd in de Spits 10 juni 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten